top of page
Search

איך לצלוח "בדיקת נאותות" של משקיעים

  • יפית קרת
  • Aug 30, 2015
  • 2 min read

בדיקת נאותות, או בלועזית ,Due Diligence, הינו מושג המתייחס לתהליך שמבצע משקיע פיננסי בחברה, תוך השקעת תשומות ומשאבים לצרכי בחינת האפשרות להשקיע בה. מאמר זה יתמקד בבדיקה המתבצעת ע"י משקיע פוטנציאלי בחברת סטרטאפ.

לפני בדיקת נאותות מעמיקה על הסטרטאפ לעבור את שלב הסינון הראשוני, ורק אחריו יתבצע תהליך ה DD, הכולל בדיקה עסקית ומשפטית.

משקיעים בכלל ובישראל בפרט, נחשפים לכמות עצומה של מיזמים. כל משקיע קובע את התהליך והקריטריונים לפיהם נבחרות החברות.

כאומדן כמותי גס, אני מעריכה כי על כל 100 חברות המוצגות למשקיע בשלב הסינון הראשוני, כ- 10 חברות יעברו לשלבי הבדיקה העסקית ומשפטית וחברה אחת תזכה להשקעה.

אם עברתם כבר את שלב הסינון הראשוני, או אם אתם מעריכים שתעברו אותו בקרוב, ומעוניינים להתכונן היטב לשלב הבדיקה העסקית והמשפטית, להלן רשימה של מסמכים שכדאי להכין מראש (תוך פירוט מקסימלי בתיקיות דיגיטליות).

  1. תכנית עסקית:

זה בעצם החלק הכי חשוב! הכוונה אינה למסמך עב כרס, שרוב המשקיעים כבר לא דורשים, אלא תכנית שמוגשת בצורה מתומצת ובה תשובות קצרות וענייניות לכל השאלות העסקיות המגדירות את האסטרטגיה של החברה. התכנית יכולה להיות מוגשת באמצעות מצגת ומסמכים נלווים. משקיעים ספציפיים ידרשו רמה שונה של פירוט. יש לתת מענה לכל נקודה אפשרית שתצוץ. במקומות בהם קיימים סיכונים תידרשו לתשובות, למשל: אם קיים הסיכון באסטרטגיה הקשור למתחרים – תתבקשו פירוט רב על המתחרים , אם קיים סיכון בתחום הטכנולוגי, תתבקשו לתת מידע מפורט על תכניות הפיתוח, וכו'.

  1. תקציב:

הכינו קובץ מסודר עם התקציב לשנה הנוכחית, ותחזית פיננסית קדימה. דעו להסביר כל סעיף בתקציב. לשנה הנוכחית הציגו בצורה ברורה תקציב חודשי המשווה בין תכנון לביצוע בפועל.

  1. הסכמים:

רכזו את כל ההסכמים של החברה עם כל גורם חיצוני. ההסכמים יכללו חוזים פורמליים וגם תכתובות שיש בהן מחויבות כלשהי, גם אם אינה מעוגנת בחוזה פורמלי. הכלילו גם NDA שהחברה חתמה עם כל גורם.

  1. הסכמי עבודה:

רכזו העתקי חוזי ההעסקה של החברה עם עובדים וקבלני משנה.

  1. דוחות כספיים:

רכזו את כל הדוחות הכספיים של החברה מיום הקמתה ועד לרגע זה. הדוחות יכללו מאזנים, דוחות רווח והפסד, ודוח תזרים מזומנים.

  1. התחייבויות:

רכזו את כל ההתחייבויות של החברה לספקים, למשקיעים, ליועצים, לגורמים ממשלתיים כגון מדען.

  1. CapTable :

הציגו את טבלת הבעלות. היו מוכנים לענות על השאלה החשובה: כמה מהחברה אתם מוכנים להציע תמורת איזה סכום. הצעתכם כמובן תהווה את נקודת הפתיחה במשא ומתן, אולם יש חשיבות גדולה לעמדת הפתיחה שלכם. השקיעו בה מחשבה ודעו להגן עליה.

  1. תכנית אופציות:

יש להציגה למשקיע. במידה והחברה עומדת לפני השקעה משמעותית ועדין אין לה תכנית אופציות, מומלץ להכין תכנית זו.

  1. השקעות שאינן בספרים:

המלצתי היא לתעד בצורה מסודרת כל השקעה שבד"כ המייסדים משקיעים, ואינה באה לידי ביטוי בספרי החברה. הכוונה היא להשקעה בעיקר בשעות עבודה שהושקעו ע"י המייסדים בתקופה שבה לא משכו משכורת, או משכו משכורת מאד חלקית. כדאי לתעד ולכמת את ההשקעה הזו כי לעיתים קרובות היא יכולה לעזור למייסדים במו"מ עם המשקיע ובקביעת ערך חלקם בחברה.

אי סדר בחברה יוצר תחושה לא נוחה מול המשקיע, לא משנה עד כמה החברה מעניינת טכנולוגית, ניירת לא מסודרת ומצגות סותרות יכולות "להפיל" השקעה.

כל חברה צריכה לדאוג לכל האמור לעיל בשוטף, בהכנה מוקדמת תוכלו להפתיע לטובה את המשקיע ולהתבלט בצורה מרשימה. המשקיע יקבל את הרושם שאתם מקצועיים, אחראיים ואפשר לסמוך עליכם.

בהצלחה,

יפית

 
 
 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

​​​​© 2015 Proximo

bottom of page